Otázky a odpovědi
FAQ (často kladené otázky) shrnují pravidla a pokouší se odpovídat na nejčastější otázky. Pokud tu svůj dotaz nenajdete, neváhejte se obrátit na adminy hry (předtím ale ještě doporučujeme znovu si důkladně projít místní texty, v 99 % případů tu na vaše otázky odpověď už je).

Je hra ke stažení? Platí se za hraní něco?
DRAO není grafická hra na stažení. Hraje se pouze zde na herním fóru, a to formou RPG, kdy píšete „příběhy“ společně s ostatními hráči. Jde vlastně o onlinové dračí doupě. Za hru se samozřejmě neplatí, nemáme žádný systém herních odměn za peněžní příspěvky. Pokud zatoužíte přispět na chod webu, můžete na srazu třeba pozvat admin team na oběd ;)
Hra není nijak věkově omezená, nicméně upozorňujeme, že herní svět je mimo jiné inspirován evropským středověkem a může obsahovat témata nevhodná pro mladší hráče. Vedení hry žádným způsobem neručí za příspěvky jednotlivých uživatelů.

Můžu hrát i když jsem Slovák, neumím moc gramatiku, apod.?
Ano. Slováky samozřejmě vítáme a po nikom nevyžadujeme perfektní znalost gramatiky. Jazykové i vyjadřovací schopnosti hráčů jsou na různých úrovních, z hlediska čitelnosti ale doporučujeme, aby si jazykově slabší hráči před odesláním svůj příspěvek vždy zkontrolovali či nechali projít korekturou (např. Wordem).

Je nutné, abych pro hraní četl Eragona a další knihy z Odkazu dračích jezdců…?
Ne. Paoliniho knihy jsou pro naši hru pouze inspirací, za bezmála 10 let své existence si jeho svět přetvořila k obrazu svému a v aktuální době jde spíše o unikátní fantasy svět než přímo o hru na motivy Odkazu dračích jezdců. Veškeré relevantní informace ohledně našeho herního světa naleznete v sekci „Herní reálie“.

Mám problém, dotaz. Na koho se mohu obrátit?
Obraťte se prosím na vedení hry, a to prostřednictvím soukromé zprávy (snadno zjistíte podle výpisu online uživatelů, kdo je zrovna nejdostupnější), nebo také skrze náš Discord. S některými problémy vám pomůže jedině vedení, s jinými se mohou ozvat ostatní hráči, kteří jsou tu déle.

Nejde mi zaregistrovat se na fórum!
Ujistěte se, že jste správně vyplnili e-mail a vaše jméno, zkontrolujte váš "spam box". Součástí registrace je také seřazovací "hra", která má za úkol znemožnit registraci spambotům - pokud máte potíže se správným rozřazením, opět se můžete obrátit na Discord, nebo použít kontaktní formulář, který najdete úplně dole na stránce.

Co je to „DRAO“? „MH“ příspěvek? Téma? Kdo je „Posel“ a „NPC“?
V naší hře se setkáte někdy se zkratkami. „DRAO“ je zkratka pro název našeho projektu – tedy Dragon Riders – Alagaësia online. Zkráceně se užívá i název „DR“. Hra samotná byla vytvořená mezi roky 2005/2006, kdy začínala jako fanlisting.
MH je zkratkou pro „mimo hru, mimoherně“. Takto je označován příspěvek nebo část textu, která se netýká hry a je většinou adresována spoluhráči. Často se tímto způsobem hráči mezi sebou upozorňují na nějaké herní přešlapy (např. když hráč odejde z místnosti, aniž by si všiml, že mu v předchozím příspěvku někdo zatarasil cestu), nebo prostě komentují dění z pohledu hráče.
Téma je jednoduše vlákno na fóru, kde se odehrává hra na jednom určitém místo (např. téma Hostinec U Tančícího draka).
„Posel“ je herní postava („vypravěč“), nad kterou mají moc všichni administrátoři. Používá se k oznamování důležitých změn, pravidel, upozornění a také k zasahování do děje jakožto „faktor náhody“. Neslouží jako NPC, tudíž se s ním nemůžete setkat přímo ve hře. Určitě mu nepište dotazy ani prosby, nemusel by odpovědět.
Za „NPC“ je považována ta postava, která nepatří žádnému hráči, ale přesto se určitým způsobem účastní děje. Z anglického non-player character – jde tedy o postavu neovládanou přímo hráčem. Přímo manipulovat s NPC může většinou vypravěč konkrétního questu, případně vedení hry. Hráči však mohou s NPC komunikovat či ho zmínit při své hře; většinou jde o „veřejné osoby“, například hostinský, servírka, prodavačka... V questech vás s nimi seznámí vypravěč, ve volné hře najdete seznam přítomných NPC vždy v prvním příspěvku herního tématu.
Za NPC se mohou také považovat např. rodinní příslušníci vaší postavy.

Můžu být PJ – vypravěč v questu?
Ano, každý hráč může vytvořit svůj vlastní miniquest. Máte-li na nějaký nápad, napište některému z adminů nebo moderátorů zprávou kostru svého questu (dle příslušné formy) a někdo z vedení váš návrh buď schválí, zamítne (např. z důvodu neuvěřitelnosti, přehánění), nebo se s vámi blíže domluví prostřednictvím soukromých zpráv na detailech vašeho příběhu.

Jak je to s herním časem?
1 herní den = 1 reálný týden, tj. pondělí/úterý = ráno, úterý/čtvrtek = odpoledne, pátek/sobota = večer, neděle = noc). Pokud hráči nestíhají zahrát situaci za jeden týden, mohou zpětně den dohrávat (avšak je lépe nepřetahovat příliš).
Aby bylo zajištěné, že nebudete půl roku čekat, než vám drak alespoň trochu vyroste, je zařízený systém „časových skoků“, ke kterým dochází vždy na začátku měsíce a herní čas se posune o několik dní kupředu. Jeden náš měsíc má 30 dní, rok má tedy 360 dní. Kolikátý je zrovna den, jaké je roční období a jaké počasí aktuálně převládá se dočtete vždy v příslušném tématu. Přehled měsíců a svátků je k nalezení v Kalendáři a svátcích u reálií.
Tento čas neplatí pro questy a miniquesty, které mají své unikátní tempo určované vypravěčem.
Nezapomeňte, že naše hra se odehrává dlouho po událostech v knižní předloze.

Kdy dostanu draka?
Dráčata jsou vrtkavá a líhnou se tomu, koho uznají za vhodného pro úděl Dračího jezdce. Může to trvat půl roku, může se to natáhnout na rok, nicméně určitě nerozhoduje datum vaší registrace. V zásadě platí tři věci, jimiž doporučujeme se řídit: být aktivní, bezproblémový a trpělivý.
Rozhodně nezoufejte, jestliže se před vámi vylíhlo už několika lidem a vy máte dojem, že jste opomíjen – prakticky v 99 % případů se na vás vaše dráče už těší, jenom vedení zkrátka musí řešit vícero faktorů, než se rozhodne, že na scénu vstoupí Posel.

Musím mít pro hru načtená všechna pravidla a reálie?
Ano i ne. Před vstupem do hry důrazně doporučujeme načíst si všechno v hlavním bočním menu. Výjimku pak tvoří některé herní reálie, jako jsou například geografie, technika a doba, svátky... ty je vhodné přečíst si alespoň povrchně, ale vyžadované nejsou. Jsou tu především pro nadšence, kteří si potrpí na precizní hru.
Zejména bez informací k vámi vybrané rase a alespoň něčeho málo k hernímu světu se ovšem při psaní své karty rozhodně neobejdete.